top of page
UBN aanvragen
 
Wat zijn de nieuwe regels?

Het is al sinds 2013 verplicht dat honden vóór de leeftijd van zeven weken een chip geplaatst krijgen én dat deze geregistreerd wordt in een databank. Voorheen zorgde de fokker of de nieuwe eigenaar voor de registratie van de chip in een databank. Vanaf november 2021 is hier een regel aan toegevoegd dat honden ook verplicht in het bezit moeten zijn van een Europees dierenpaspoort. De registratie mag enkel en alleen uitgevoerd worden door de dierenarts of chipper. Als een pup verkocht wordt dan wordt de registratie vrijgegeven, waarna de nieuwe eigenaar de hond opnieuw in een databank naar keuze op zijn/haar naam kan registreren. De databank geeft de gegevens door aan de RVO.

Deze nieuwe regels zijn ervoor gemaakt om het welzijn van onze huisdieren te kunnen waarborgen. 

Wanneer vraagt u een UBN aan?
Een UBN is een uniek nummer dat u nodig heeft als u een nieuwe hond aanschaft. Het nummer geeft de locatie aan waar u de hond(en) houdt. U heeft een UBN nodig voor de registratie van het chipnummer en paspoort. Zonder dit nummer mag er géén chip geplaatst worden en géén Europees paspoort uitgeschreven worden.

U heeft een UBN nodig als u:

  • Een nest pups krijgt; de (hobby)fokker moet zorgen dat de pups voor de leeftijd van 7 weken worden voorzien van EU-paspoorten + chip incl. registratie en heeft hiervoor een UBN nummer nodig. Na overname van de pup geeft de fokker de registratie vrij en kan de nieuwe eigenaar het dier zelf registreren in een databank. Als nieuwe eigenaar hoeft u in dit geval géén UBN nummer aan te vragen. Als u het dier niet kunt registreren na de overname dan kan het zijn dat de registratie nog niet vrijgegeven is. In dat geval neemt u contact op met de verkoper van de hond.

  • Een pup heeft overgenomen zonder EU-paspoort en chip. Let op: dit mag wettelijk gezien dus niet!

  • Een hond of pup importeert uit het buitenland en u de eerste houder in Nederland bent. In sommige gevallen wordt een hond geplaatst via een stichting of organisatie. Dan zal de organisatie vaak als eerste de chip en het EU-paspoort laten registreren. Vraag altijd bij de organisatie voor informatie betreffende het chipnummer + EU-paspoort.

  • Een oudere hond heeft die nog niet eerder is geregistreerd in Nederland.

  • Een nieuw EU-paspoort aanvraagt; als u het oude EU-paspoort kwijt bent of een nieuw EU-paspoort nodig heeft omdat de oude vol is, bent u genoodzaakt om een UBN aan te vragen voor een nieuw EU-paspoort.

Een UBN aanvragen

Het Uniek bedrijfsnummer kunt u online aanvragen bij de RVO. De eenmalige kosten hiervoor zijn €19,00 (u krijgt achteraf een factuur). Dit nummer is 1 jaar geldig. Dit nummer kunt u gemakkelijk aanvragen met uw eigen DigiD.

U kunt via het aanmeldformulier aangeven dat u een: 

  • Hobbymatige houder bent

  • Bedrijfsmatige houder bent

Via deze link is het UBN aan te vragen:

https://mijn.rvo.nl/dierlocatie-ubn-registreren-en-wijzigen

bottom of page