top of page

Laparoscopie

PXL_20221123_111753964.MP_3.jpg

Bij Dierenkliniek Maastricht is het mogelijk om uw hond laparoscopisch te laten steriliseren. Laparoscopie wordt ook wel een kijkoperatie genoemd. Het is namelijk een techniek waarbij we via drie kleine toegangspoorten in de buik opereren.

 

 

 

Hoe verloopt een laparoscopische operatie?


Bij een laparoscopische operatie worden drie kleine sneetjes in de buik gemaakt waardoor een camera en andere instrumenten in de buik gebracht kunnen worden. Vervolgens wordt de buik met COâ‚‚  gas gevuld, waardoor je een goed beeld krijgt van alle organen in de buik. Met een camera kunnen we via een monitor de werkinstrumenten volgen en bedienen. Bij een sterilisatie worden de eierstokken voorzichtig losgemaakt door de bloedvaten dicht te schroeien en los te maken. Hierna worden de eierstokken met een speciale pak tang via deze kleine gaatjes uit de buik gehaald. De kleine sneetjes worden weer dicht gehecht en genezen snel.

Let op, voor een zo schoon en steriel mogelijk operatieveld wordt de buik van uw hond kaal geschoren!

​

Voordelen van een laparoscopische operatie:

 

  • De operatie is voor de hond minder pijnlijk

  • Er is minder kans op een infectie of nabloeding

  • De hond herstelt sneller

  • Er zijn drie kleine wondjes in plaats van één snede

  • De chirurg heeft beter en meer zicht

 

Nadelen van de laparoscopische sterilisatie:

 

  • We maken bij deze operatie gebruik van verschillende kostbare instrumenten en er is meer assistentie nodig. Hierdoor ligt de prijs van de laparoscopische sterilisatie hoger dan de klassieke sterilisatie.  

  • Als tijdens de laparoscopische sterilisatie gezien wordt dat de baarmoeder niet in orde lijkt te zijn dan moet deze in het geheel verwijderd worden. In dit geval wordt de buik via de klassieke wijze alsnog open gemaakt.

 

Nazorg van een laparoscopische operatie


Uw hond mag weer mee naar huis. Met deze techniek is er weinig last van napijn en omdat er maar drie kleine gaatjes worden gemaakt, gaat het herstel van de wondjes vaak snel en probleemloos. Wel raden we aan om de wondjes in de gaten te houden. Als ze fanatiek aan de wondjes likt, is het verstandig om een speciaal hondenshirt aan te doen. Na ongeveer zeven dagen mag u op een gratis wondcontrole komen, zodat we de genezing van de operatie kunnen beoordelen.

 

Heeft u naar aanleiding van dit artikel nog vragen over deze ingreep?

Neem dan contact met ons op via 043-343 3070 of via info@dierenkliniekmaastricht.nl

​

bottom of page