top of page
Zoeken

Zonnebrand bij hond en kat

De zon schijnt, de lucht is blauw. Iedereen geniet van het heerlijke zomerweer. Om ons tegen de zon te beschermen smeren wij onze huid goed in met zonnebrandcrème. Ook honden en katten kunnen zonnebrand krijgen. Irritatie, beschadiging van de huid zoals bijvoorbeeld blaren maar ook kwaadaardige tumoren kunnen het gevolg zijn van zonnebrand. Door hier bewust van te zijn en hier goed rekening mee te houden kunnen er veel problemen voorkomen worden. In deze blog vertel ik u hier graag meer over.Wat is zonnebrand en hoe ontstaat het?Zonverbranding is een rode, pijnlijke reactie van de huid wanneer deze te veel ultraviolette (UV) straling heeft gekregen. Honden en katten met een lichte vacht lopen eerder risico op het krijgen van zonnebrand dan honden en katten met een donkere vacht. In de meeste gevallen wordt het veroorzaakt door Ultraviolette B (UVB) straling, Maar soms kan UVA ook een mede veroorzaker zijn. Deze stralingen veroorzaken een beschadiging in de huid die vaak gezien wordt door roodverkleuring van de huid.

Plekken waar weinig tot geen beharing is zullen vatbaarder zijn voor zonnebrand dan plekken waar veel beharing is.Bescherming, wat te doen.


  • Probeer directe blootstelling van de zon te voorkomen. Vooral het heetste moment van de dag is hierbij het gevaarlijkst.

  • Ligt uw hond of kat graag op zijn of haar rug te 'zonnebaden'? Probeer ook dit tot het minimum te beperken.

  • Gebruik een zonnecrème voor de gevoelige plekken.


Voor de zonbescherming zijn zonnecrèmes verkrijgbaar die speciaal voor uw huisdier gemaakt zijn. Deze crème is veilig in gebruik en beschermt goed tegen de zon. Let goed op, niet alle zonnebrandcrèmes voor mensen zijn geschikt voor huisdieren. Gebruik géén middelen met de volgende ingrediënten:

  • Cinnamaten (cinoxate, ethylhexyl, Octyl & p-methoxycinnamate)

  • PABA esters (Padimate-O, Octyl Dimethyl PABA

  • Salicylates (ethylhexyl salicylate, homosalate, octyl salicylate)

  • Propyleen Glycol

  • Zink oxide

Middelen waar het ingrediënt titanium dioxide in zit zijn wel veilig voor gebruik.


Heeft uw hond of kat een lichte vacht? Wees hier alert op, het geldt immers: beter voorkomen dan genezen. Wij hebben in onze praktijk speciale zonnebrand crèmes die geschikt zijn voor uw geliefde huisdier. Wilt u hier meer informatie over of wilt u graag zo'n crème hebben? Schroom niet en kom gerust langs.

コメント


bottom of page