top of page
Zoeken

Wat schaft de pot vandaag?

Voeding voor de hond.


Voeding is het belangrijkste onderdeel in de verzorging van de hond. Goede voeding helpt uw hond om gezond en fit te blijven. In de kliniek verkopen wij Hill's en Trovet, twee merken voeding waarvan wij zeker weten dat dit een goede keuze is voor uw dier en waar wij dan ook achter staan. Ook omdat we weten dat er tegenwoordig ontzettend veel varianten voer op de markt waardoor je al snel door de bomen het bos niet meer ziet. Daarnaast geven we u hier graag nog wat meer informatie over welke verschillende soorten voedingen er bestaan, wat daarin de mogelijkheden zijn en wat toch veel gemaakte fouten zijn.


Er zijn verschillende varianten voeding en daar zijn verschillende termen voor. Verschillende termen die vaak worden gebruikt zijn:

  • Geperste brokken

  • Geëxtrudeerde brokken

  • KVV (kan-en-klaar vers vlees)

  • BARF (Bones-And-Raw-Food)

  • NRV (Natuurlijk Rauw Voeren)


Wat zit in de voeding?

In iedere voeding zitten essentiële voedingsstoffen. Zoals de naam al zegt zijn dit voedingsstoffen die iedereen nodig heeft, zowel mens als dier. Deze moeten in de voeding zitten omdat de hond ze niet zelf kan aanmaken. Zonder deze voedingsstoffen zal het met de gezondheid van de hond snel achteruit gaan.

Essentiële voedingsstoffen voor de hond zijn onder andere verschillende vetzuren zoals alfa-linoleenzuur, linolzuur en de omega 3 vetzuren EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur). Deze vetzuren zorgen er bijvoorbeeld voor dat waterverlies via de huid wordt beperkt, dat transport van signalen en onderdelen tussen de cellen mogelijk is en voor de ontwikkeling van bijvoorbeeld zenuwstelsel en gewrichten. Daarnaast zijn bepaalde aminozuren belangrijk om bijvoorbeeld eiwitten te maken, die eiwitten kunnen dan weer gebruikt worden door het lichaam.

Voorbeelden van essentiële aminozuren zijn:

  1. arginine

  2. methionine

  3. histidine

  4. phenylalaline

  5. isoleucine

  6. thereonine

  7. leucine

  8. tryptofaan

  9. lysine

  10. valine.

Deze moeten allemaal in de juiste hoeveelheid en verhouding in de voeding aanwezig zijn.



Welke soorten voeding zijn er verkrijgbaar?

Er zijn verschillende soorten verkrijgbaar in de vorm van brokken, natvoer of rauw voer. Het is verkrijgbaar als complete voeding of als aanvullende voeding. Aanvullend wil zeggen dat de essentiële voedingsstoffen niet in de juiste verhouding aanwezig zijn en mag daarom nooit als enige voeding gegeven worden. Bij complete voeding is dit niet het geval. Let daarom altijd goed op wat er op de verpakking staat.


Er zijn verschillende voedingen op de markt voor iedere levensfase van de hond. Zowel voor de pup, volwassen hond als ook voor de senior. Maar ook voor verschillende hondenrassen en bij verschillende aandoeningen zoals leverproblemen, nierfalen of urineweginfecties. Het is lang niet altijd nodig om je hond bijvoorbeeld een voer specifiek voor het ras of levensfase te geven, in principe moeten alle voeders die in Nederland in de supermarkt verkocht worden compleet zijn en geschikt voor alle honden. Maar bij gezondheidsproblemen en bij bepaalde hondenrassen moet het juist wel. Wij geven u in de kliniek altijd een aangepast voeradvies als dit voor uw hond noodzakelijk is voor een goede gezondheid.


Naast droogvoer kan men ook rauw voeren, dit kan door middel van ingeblikt vers vlees (KVV), het zelf samenstellen van voer volgens eigen recept of volgens de methode van BARF en NRV. Bij het voeren van rauwe voeding moet u wel goed opletten dat de hond alle essentiële voedingsstoffen binnen krijgt. Vaak moet bij rauwe voeding extra gesuplementeert worden met de essentiële voedingsstoffen om zo geen tekorten te laten ontstaan. Kiest u voor rauwvoeding, kies dan liefst voor een duurdere variant. Deze zijn vaak duurder, omdat er meer supplementen aan toegevoegd zijn. Wordt de voeding zelf bereid door u of door iemand anders zoals de fokker of de slager? Bedenkt dan dat dit geen voedingsspecialisten zijn. Zelfs wij vinden het nog moeilijk om een dieet compleet te maken. Verdiep u zeer goed hier in of laat het voer nakijken op compleetheid door een specialist. Dit kan bijvoorbeeld bij https://www.nutrissues.nl/.



Extraatjes naast de voeding?

Wel, maar let op:

  • Rauw ei: dit is een goede bron van extra eiwitten. Rauwe eieren bevatten echter het enzym avidine dat er voor zorgt dat vitamine B8 slechter wordt opgenomen. Dat kan dan weer leiden tot slechte huid en vacht problemen. Naast het enzym kunnen eieren ook salmonella bevatten. Als eieren boven de 70 graden celcius worden verhit wordt het enzym en de bacteriën afgebroken/gedood en dan is het geen probleem meer om het vaker te geven. Geef dus eieren het liefst gekookt.

  • Leverworst en brood: veel honden krijgen af en toe een boterham met leverworst. Dit zijn producten die niet schadelijk zijn voor de hond zelf maar wel veel calorieën bevatten. U kunt uw hond gerust verwennen met wat leverworst maar met mate. Geef het bijvoorbeeld niet dagelijks met een boterham, dit hoeveelheid calorieën die er dan extra bij komen worden niet verbruikt en worden omgezet in vet. Uw hond heeft dan een verhoogde kans op zwaarlijvigheid!

  • Kaas en andere melkproducten: ook dit is niet schadelijk, maar het is niet nodig en de meeste dieren zijn lactose intolerant. Kaas, yoghurt en andere melkproducten kunnen daarom maag-darm klachten veroorzaken. Daarnaast is een blokje kaas voor een kleine hond even calorierijk als een grote hamburger. Daarom, liever niet.

  • Rauw vlees en vis: Rauw vlees is een mogelijke bron van bacteriën en parasieten die een gevaar kunnen opleveren voor zowel dier als mens. Vooral zwangere vrouwen, kinderen, oudere en zieke mensen moeten goed opletten met rauw vlees/vis. Daarnaast is het tot nu toe nog niet bewezen dat het voeren van rauw vlees beter is dan brokken of blikvoer. Wilt u rauw vlees voeren? Let er dan op dat deze compleet is (zie bovenstaande tekst), maar houdt ook de hygiëne in het oog. Ontdooi dit net als uw eigen vlees liefst in de koelkast in een apart bakje, was de voerbakjes van de hond na ieder gebruik en denk er aan dat uw hond zichzelf en andere dingen na het eten ook likt. De bacteriën uit het voer komen daardoor ook op uw hond, in de ontlasting en in uw woning terecht. Indien u kleine kinderen in huis hebt raden wij het voeren van rauw vlees en vis af.


Niet:

Er zijn vele soorten voedingsmiddelen die honden absoluut niet mogen eten. Hieronder lichten we er enkele toe waarvan je dit niet meteen zou verwachten.

  • Chocolade: chocolade bevat het enzym theobromide. Voor ons is deze stof ongevaarlijk maar voor honden juist erg giftig. Het gehalte verschilt erg per type en merk chocolade. Afhankelijk van hoeveel uw hond hier van gegeten heeft en welke soort chocolade kunnen er vergiftigingsverschijnselen ontstaan zoals rusteloosheid, veel moeten plassen, braken, rillen, maar ook coma en de dood. Raadpleeg ons altijd snel als uw hond chocolade heeft gegeten. Bij mogelijk schadelijke hoeveelheden zullen we uw hond laten braken om erger te voorkomen. Vroeger werd geadviseerd om de hond zout te voeren. Dit raden we tegenwoordig af omdat er dan een risico op zoutvergiftiging ontstaat.

  • Uien en knoflook: verschillende soorten van de look familie zoals uien, bieslook, prei en knoflook zijn niet goed voor honden vanwege bepaalde stoffen die omgezet worden na het eten. Ook verhitte en gedroogde vormen zijn schadelijk voor honden. Waar mensen in staat zijn deze stoffen te verteren kunnen honden dit niet. Sommige mensen gebruiken knoflook als huis-en-tuin middel tegen wormen, vlooien of andere kwalen maar dit raden wij om deze redenen ten zeerste af.

  • Druiven en rozijnen: Druiven zijn giftig voor honden met een hoeveelheid van ongeveer 20 gram per kilogram lichaamsgewicht. Rozijnen daarentegen zijn giftig voor honden bij 3 gram per kilogram lichaamsgewicht. Rozijnen zijn droger en zijn daarom in verhouding een stuk giftiger dan druiven.


Tot slot granen en koolhydraat arm voeren.

Een trend van de laatste tijd, die we ook bij de mens voorbij zien komen, is het koolhydraat en graan vrij voeren. Mensen denken dat een hond deze bouwstoffen niet nodig heeft en willen voer waar dit niet in zit. De meest gegeven reden waarom mensen het liefst graanvrij voeren is dat een hond een carnivoor is en dit niet nodig zou hebben. Voor een kat is dit zeker waar, dit zijn strikte carnivoren. Honden zijn dit echter niet. Ze kunnen koolhydraten prima verteren en ze zijn een goede bron van energie en vezels. Bij een goed samengesteld dieet kun je een hond zelfs vegetarisch of veganistisch voeren. Wij raden u wel aan om dit type dieet niet zelf samen te stellen of om het te laten controleren door een specialist, omdat er snel tekorten kunnen ontstaan.

Alleen als uw hond een bewezen glutenallergie heeft is het nodig om graanvrij te voeren. Bij de meeste voedselovergevoeligheden reageert de hond echter op een type eiwit, zoals rund, kip of varken. Dus als u het idee heeft dat uw hond niet helemaal goed reageert op zijn voer, dan kunt u beter een voeding met een andere eiwitbron proberen.



Uiteindelijk geven wij altijd het advies: 'kijk waar uw hond het goed op doet'. Waar zie je dit aan:

  • Het dier is mooi op gewicht en groeit goed als pup. Niet te dun en niet te zwaar

  • De vacht is glad en glanzend en geen kale plekken

  • De hond heeft genoeg energie, speelt en wandelt graag

  • De huid stinkt niet en is niet vettig, schilferig of te droog

  • De hond heeft een of twee keer per dag normale ontlasting die niet te dun of te dik is.

  • De hond laat niet overmatig veel scheetjes

Iedere hond is anders, dus voor de een kan voeding van de Aldi of de Lidl perfect voorzien in zijn of haar behoeften waar een ander het juist super doet op Hill's. Wij hopen dat wij u hiermee een beetje op weg kunnen helpen om de juiste voeding te vinden voor uw hond. Mocht u vragen hebben of advies willen, wij helpen u graag. U kunt dit aan de assistente aan de balie vragen of u stuurt ons een mail met uw vraag. En voor uw hond zeggen wij eet smakelijk!

bottom of page