Door de coronacrisis moesten veel huisdiereigenaren verplicht thuis werken. Veel katten vonden het niet heel leuk om hun territorium overdag te delen met hun blikopeners maar de meeste honden vonden dit een feest. Nu alles weer langzaam terug gaat naar normaal genieten de meeste katten weer van hun rust maar moeten de honden hun baasje gaan missen. Dit kan bij bij honden leiden tot verlatingsangst en dat kan serieuze problemen geven. Denk hierbij aan janken in huis, huisraad vernielen, onzindelijkheid.
Wat is verlatingsangst?
Verlatingsangst is zoals het woord al zegt de angst om alleen te zijn. De hond kan hier veel moeite mee hebben. De hond is van nature een roedeldier, ook de moderne huishond is als hij geboren wordt samen met broertjes, zusjes en zijn moeder. Het alleen zijn kan dan erg moeilijk voor hem zijn want wie zegt hem dat zijn baasjes ook echt weer terug komen? De spanning die dan ontstaan kunnen hoog oplopen met alle gevolgen van dien, wat in het ergste geval zelfs tot herplaatsing kan leiden.
Symptomen van verlatingsangst
Op de momenten waarop de angst plaats vind kunnen er verschillende signalen te zien zijn die aangeven dat uw hond last heeft van verlatingsangst. Dit kan gezien worden wanneer u wilt vertrekken of als u al weg bent. Verlatingsangst vind ook niet altijd direct na vertrek plaats maar kan ook pas na enkele uren tot stand komen. Sommige honden hebben daarentegen dusdanige verlatingsangst dat ze het zelfs al moeilijk vinden als hun baasje alleen maar naar het toilet gaat.
De volgende symptomen kunnen zich voordoen:
Piepen of blaffen.
Onrustig gedrag zoals heen en weer lopen of rennen.
Sloopgedrag/vernielzucht.
Hijgen.
Ontlasten of urineren in huis.
In extreme gevallen zelfs braken of diarree.
Wat nu?
Het aanpakken van verlatingsangst is mogelijk maar vergt veel tijd en geduld. Een goede training is heel belangrijk. Het is wel belangrijk dat de hond zich in huis op zijn of haar gemak voelt. Als het huis nog niet als een 'thuis' aanvoelt dan moet hier eerst aan gewerkt worden. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij honden die herplaatst zijn of zeer angstig zijn.
Zodra dit gebeurd is kan er met de volgende stap verder worden gegaan. Probeer in het begin er voor te zorgen dat de hond niet alleen wordt gelaten. Zo krijgt hij het gevoel dat hij op u kan bouwen wanneer hij dat nodig vind. Leer de signalen kennen die hij geeft op het moment dat de angst begint. Vaak zijn de eerste signalen al duidelijk te zien op het moment dat u van plan bent te vertrekken. Denk er aan, uw hond weet precies wanneer u wel of niet weg gaat.
Bouw de momenten langzaam op dat hij even alleen blijft en zorg er voor dat u weer terug bent voor de echte angst toeslaat. Zo leert de hond dat u ook altijd weer terug komt en dat het helemaal niet erg is om even alleen te zijn. Begin hiermee door in een andere ruimte te gaan staan en breid het steeds verder uit. Eerst alleen even de ruimte uitlopen, dan de deur even achter u dicht trekken, later de voordeur uitlopen en de deur ook echt dichttrekken. Breid als dit gelukt is de tijd dat u buiten blijft wachten steeds verder uit tot u echt een tijdje weg kunt blijven. Bij volwassen honden kunt u uiteindelijk best een halve dag of langer weg zijn. Bij pups moet u er wel rekening mee houden dat ze hun plasjes en ontlasting minder lang op kunnen houden en u zult dus vaker langs huis moeten komen om ze uit te laten.
Verder kan er een Bench gebruikt worden tijdens de training. Maak van de Bench zijn veilige haven en zorg voor een plezierige omgeving. Sluit de hond niet meteen op in de bench, maar begin er mee om bijvoorbeeld een dekentje of speeltje hier in te leggen. Beloon de hond als hij in de bench gaat liggen. Als de bench een veilige plek is dan kunt u eens proberen om het deurtje dicht te doen, maar zonder dat u het dicht zet. Later zal de hond het niet erg vinden als u de bench ook daadwerkelijk dicht doet. Zo weet hij op het moment dat u het huis verlaat dat het niet erg is en hij veilig is. Het afspelen van muziek door bijvoorbeeld de radio aan te zetten wil vaak ook goed helpen.
Mocht dit allemaal niet werken dan is het zeer raadzaam om een gedragstherapeut in te schakelen. Zij gaat dan aan de slag en maakt een gericht behandelplan om van de angst af te komen.
Heeft u het vermoeden dat uw hond moeite heeft om alleen te zijn en wilt u hier meer informatie over? Schroom niet om onze kliniek te contacteren. Onze lieftallige paraveterinairen staan graag voor u klaar.
Comments