top of page
Zoeken

Per 1 november 2021 nieuwe chipregels voor honden. Wat moet je weten..

De vraag naar een hond als huisgenoot is in de loop der jaren flink gegroeid. Niet iedere hond komt helaas van een goede fokker. Veel honden vinden via illegale handel hun weg naar Nederland, een handel waar veel geld mee wordt verdiend. Helaas is deze handel niet aan regels gebonden met soms ernstige gevolgen voor het dierenwelzijn. Om deze handel een halt toe te roepen worden per 1 november nieuwe regels ingevoerd omtrent de chipregistraties voor honden. Wat verandert er en voor wie zijn deze regels precies? Verandert er iets voor jou als (toekomstige)hondeneigenaar maar ook als (hobby)fokker? Hieronder leggen wij graag alles uit.


Verandert er iets voor mij?

Heb je een hond die al gechipt, geregistreerd en in het bezit is van een Europees paspoort? Dan verandert er verder niks. De registratie blijft staan en er hoeft geen extra registratie gedaan te worden.

Heb je echter een hond die wel is gechipt maar nog niet geregistreerd? Let dan goed op! Vanaf 1 november is de registratie procedure een stuk strenger en kan dit alleen nog maar door de dierenarts gedaan worden.


Regels voor een gelegenheidsnestje


Ben je van plan om eenmalig een nestje te krijgen of heb je een hond aangeschaft die onverhoopt nog niet gechipt is? Dan moet je als particulier een UBN (Uniek Bedrijfs Nummer) aanvragen. Dit nummer kan worden aangevraagd via de site van het RVO. De kosten van deze aanvraag bedragen eenmalig €19,-. Dit UBN nummer is noodzakelijk bij de registratie van de chip. Zonder dit nummer kan er geen chip geplaatst worden en kan er ook geen Europees paspoort worden aangemaakt door de dierenarts.


Bij verlies van het EU-paspoort alsook een EU-paspoort wat vol is, moet er een nieuw paspoort gemaakt worden. Dit paspoort moet opnieuw geregistreerd worden. Hierbij is ook dit UBN van belang. Zonder dit nummer kan er geen registratie plaatsvinden.


Nieuwe regels voor fokkers.

Voor de fokker die bedrijfsmatig met honden fokt gelden volgende regels:

  • De fokker moet zich registreren bij het RVO. Na registratie ontvangen zij een UBN nummer. Heb je als fokker al een UBN dan kan dit gebruikt worden bij de toekomstige chip registraties.

  • De UBN is verplicht bij de chipregistratie. Zorg er dus voor dat je deze bij de hand hebt tijdens het bezoek aan de dierenarts of chipper.

  • Pups moeten binnen 7 weken na geboorte worden gechipt én een paspoort hebben.

  • De dierenarts of chipper zal bij een aangewezen portaal registreren dat de pups gechipt zijn. Ook zal hier het paspoort geregistreerd worden. Hierbij is het UBN van belang.

  • Als fokker registreer je de geboorte van de pups bij een aangewezen portaal. Hetzelfde gebeurt ook met het chipnummer van de moederhond.

  • Een Europees paspoort wordt verplicht voor alle honden.

Informatie voor jou als koper van een hond

Koop alleen een hond die in het bezit is van een chip, geregistreerd is en een geldig EU-paspoort heeft. Voldoet de pup of volwassen niet aan één of meer van deze criteria, ga dan zeker niet over tot kopen van de hond! Registreer de hond binnen 14 dagen na aankoop zelf door middel van een houderwijziging door te geven bij een aangewezen databank.

Mocht er in de loop der jaren iets veranderen in uw NAW gegevens of blijkt uw hond vermist te zijn? Deze gegevens kunt u gemakkelijk zelf bij het aangewezen portaal aanpassen of invullen. Let wel op! Deze wijziging moet binnen 14 dagen na de gebeurtenis doorgegeven worden.


Aangewezen portalen


Kijk voor mee informatie op:


Comments


bottom of page