top of page
Zoeken

Let op vlooien!



Het wordt weer kouder buiten en binnen gaat de verwarming weer aan. Ideale omstandigheden voor de vlo. Vlooien houden niet van kou maar net als ons wel van warmte. Zodra de vlo op uw huisdier is gesprongen zoekt hij de warmste plekjes op, dit zijn bijvoorbeeld in de oksels of in de liezen. Maar ook bij de staartbasis is een geliefde plek voor vlooien. Eenmaal op uw hond of kat gaat de vlo het zich gezellig maken en begint hij gelijk met voortplanten. Daarom zeggen we ook wel dat als er een vlo op uw huisdier gezien is, dan zitten er 100 in de omgeving.



De cyclus van een vlo.


Er komen bij onze huisdieren twee verschillende soorten vlooien voor

  • De hondenvlo (Ctenocefalides Canis)

  • De kattenvlo (Ctenocefalides Felis)

Vreemd genoeg is de kattenvlo de meest voorkomende vlo bij zowel hond als kat.


Een vlo vermeerdert zich voornamelijk binnenshuis. Op uw hond of kat ziet u alleen volwassen vlooien. Een vrouwtjes vlo kan zich pas voorplanten nadat ze een bloedmaaltijd heeft gehad. Ze zal na deze bloedmaaltijd eitjes gaan leggen in de vacht die er vervolgens uitvallen en in de omgeving terecht komen. De eitjes ontwikkelen zich in 2 tot 4 dagen in larven.


Deze larven zijn heel klein en met het blote oog haast niet te zien. De larven verstoppen zich op donkere plekjes en voeden zich met onder andere de ontlasting van de volwassen vlo of huidschilfers. Na 2-3 weken verpoppen de larven zich om zich te ontwikkelen tot een volwassen vlo.


De poppen komen in ideale omstandigheden na een aantal weken uit, maar kunnen als deze omstandigheden niet optimaal zijn tot een jaar zo blijven. Deze ideale omstandigheden hangen af van temperatuur en beweging (trillingen). Als het te koud is in huis of er is geen beweging of trillingen in huis blijven de volwassen vlooien in hun poppen zitten totdat de omstandigheden zich hebben verbeterd. Zo zien wij dus vaker dat bij het terugkeren van vakantie of in het najaar wanneer de verwarming weer aan wordt gezet in huis, veel huisdiereigenaren bij ons in de praktijk komen met een vlooienprobleem.



Slechts 5% van de ontwikkeling tot vlo gebeurt op uw huisdier. 95% van de levenscyclus van de vlo vind dus in de omgeving plaats. Denk hierbij aan kleine kieren en minuscule gaatjes, mandjes of dekentjes of (hoog)polige vloerkleden. Het is daarom bij het behandelen van een vlooienplaag zeker heel belangrijk om ook de omgeving goed mee te behandelen en lang genoeg!


Behandeling van vlooien


Behandel uw huisdier goed. Dit kunt u doen door middel van geschikte vlooien pipetten of tabletten. Ons advies: haal deze tabletten of pipetten altijd bij een dierenarts! Helaas heeft ons de ervaring geleerd dat bij een vlooienplaag niet alle pipetten en tabletten uit de dierenspeciaalzaak efficiënt genoeg werken en dus de vlooien onvoldoende dood. Er zijn speciale middelen voor honden en voor katten. Lees altijd de bijsluiter van het product en let op: sommige middelen voor honden zijn giftig voor katten! Als er sprake is van een vlooienplaag is het van belang uw huisdier voor langere tijd te behandelen. Gemiddeld is de vlooienplaag pas te baas na 3-6 maanden intensief behandelen van zowel huisdier als omgeving.


Behandel ook de omgeving goed. Dit kunt u doen door dagelijks grondig stofzuigen. Ook achter de bank en de kasten, zodat het grootste gedeelte van de eitjes en de larven worden opgezogen. Belangrijk is dat de stofzuigerzak na iedere zuigbeurt wordt weggegooid, of als u een stofzuiger zonder zak heeft de opvangbak dagelijks leegt en goed uitwast met heet water. Soms wordt wel eens gezegd om een vlooienband in de zak erbij te doen, maar dit raden wij af. De meeste vlooienbanden zijn zodanig ontwikkeld dat ze pas worden geactiveerd op het moment dat de band lichaamswarmte voelt en geeft dan ook op dat moment zijn werkzame stof af. Het is dus niet effectief om dit in uw stofzuigerzak of bak te doen.


U kunt ook een omgevingsspray gebruiken om alle kieren, naden en gaten en moeilijk bereikbare plekken mee te behandelen. De omgevingsspray doodt volwassen vlooien en zorgt ervoor dat de larven worden afgeremd zodat ze zich niet meer kunnen verpoppen. Denk wel, na het gebruik van de omgevingsspray mag u 2 dagen niet stofzuigen of dweilen op die plek! Ook de bench waar uw hond of kat in slaapt moet hiermee behandeld worden. Heeft de hond een mand die niet gewassen kan worden in de wasmachine? Behandel deze dan ook met de omgevingsspray. Vergeet ook borstels en kammen niet, was ze goed uit en laat ze desnoods even in een badje met (kokend)heet water staan. De dekentjes en mandjes die wel te wassen zijn kunt u het beste op een zo hoog mogelijke temperatuur wassen. Er wordt gezegd dat de vlo en zijn larven vanaf een temperatuur van 70°C of hoger sterven.


Let op: de meeste omgevingssprays zijn giftig voor katten! Deze mag dus op het moment van behandelen en kort hierna niet in de behandelde ruimte komen.


Zoals u kunt lezen is het veel werk om de vlooien de baas te worden. Daarom is voorkomen altijd beter dan genezen. Behandel uw hond of kat daarom regelmatig en het hele jaar door tegen vlooien. Wij hebben altijd geschikte onvlooiingsproducten op voorraad, u kunt dus gewoon in onze praktijk binnenwandelen om uw voorraad weer op peil te brengen.



bottom of page