Het is nog maar juni, maar het was alweer een aantal keer raak. We hebben alweer de eerste grasaren moeten verwijderen uit een oor en uit een oog.
Wat is een grasaar?
Een grasaar, ook wel een 'kruiper' genoemd, is een zaadje van een grassoort. Ze zien er uit als een lange grasspriet met een soort pluim aan het uiteinde. Deze grassen staan vooral op plekken waar niet of weinig gemaaid wordt, zoals in het veld, maar ook in de berm en langs stoepranden. De verse plantjes doen weinig kwaad en zijn lekker zacht, maar als de zaadjes indrogen dan krijgen ze een scherpe punt en de sprietjes vormen een soort weerhaakjes. Omdat we een erg droge en warme lente hebben gehad zijn de gedroogde zaadjes al volop aanwezig.
Als een grasaar in de vacht van een dier terecht komt of op een andere plek op het lichaam dan bestaat het risico dat de aar 'naar binnen kruipt'. Het scherpe puntje prikt in de huid en door de beweging van het dier en de weerhaakjes aan de plant gaat het zaadje steeds verder naar binnen. In onderstaand filmpje demonstreert een collega hoe een zaadje door beweging naar binnen kruipt.
Symptomen grasaar
Grasaren kunnen overal op het lichaam terecht komen. De meeste klachten zien we echter aan de voetjes, de oren en de ogen. In de meeste gevallen ontstaan de klachten vrij plots na een wandeling.
Pootjes:
aanhoudend knagen of likken aan poten
bultjes tussen de tenen
manken
klein gaatje/wondje bij een bultje
pijn
Oren:
Plots pijn aan de oren (piepen bij aanraking)
krabben aan het oor
schudden met de kop
vieze geur of rotzooi in de oren
scheve kop
Ogen:
dichtknijpen van een oog
dik of rood oog
hevig tranen
krabben aan het oog
Wat te doen?
Bij alle bovenstaande klachten geld dat het verstandig is om uw dier te laten controleren door de dierenarts. De symptomen hoeven niet altijd veroorzaakt te worden door een grasaar, maar verdienen wel onze aandacht. In veel gevallen kunnen we de grasaar verwijderen en is het probleem opgelost. In sommige gevallen zit de aar echter al zeer diep. Het komt voor dat we een dier een roesje moeten geven om de aar er uit te krijgen. Hoe sneller we er bij zijn, hoe makkelijker we de aar kunnen verwijderen.
Comments