top of page
Zoeken

Let op: grasaren!

Veel honden vinden het heerlijk om door het hoge gras te rennen. Maar pas op want de grasaren liggen op de loer! Maar wat is nou precies een grasaar?


Grasaren zijn de zaden van wild groeiend gras. Zodra het zomer wordt laten deze aren los en vallen op de grond of laten gemakkelijk los van het gras. Grasaren bestaan uit zaden en een soort van weerhaakjes. Als een hond dan in het hoge gras speelt breken deze grasaren los en hechten zich vast aan de hond. In het beste geval blijft de grasaar in de vacht hangen maar de grasaar kan door beweging ook diep in de huid dringen. De favoriete plekken van de grasaar zijn in de neus, oren of ogen, tussen de tenen of in de wang en kunnen steeds dieper naar binnen ‘kruipen’.


Symptomen die op grasaren kunnen wijzen zijn: - In het oor: uw hond schud plotseling hevig met zijn hoofd en krabt aan zijn oren. Vaak ook met piepen en janken tijdens het krabben. - Tussen de tenen: uw hond loopt plotseling mank of gaat veelvuldig likken aan de tenen. Als u een klein gaatje ziet kan het zijn dat er een grasaar in zit. - In het oog: een tranend oog kan wijzen op een grasaar. Ook als uw hond zich in zijn ogen wrijft met de poot is dat een teken. - In de neus: plotseling niezen kan een teken zijn van een grasaar. Ook neusuitvloeiing kan een teken zijn van een grasaar.


Controleer uw hond altijd na de wandeling op grasaren om de kans te verminderen dat het mis gaat. Mocht het toch zo zijn dat u een van de bovengenoemde symptomen heeft wacht dan niet te lang om bij uw dierenarts langs te gaan. Een probleem met een grasaar gaat nooit vanzelf over!


Comments


bottom of page