Wat leuk, gezinsuitbreiding. Er komt een puppy of kitten in huis. Er komt echter veel meer bij kijken dan alleen die schattige pup of kitten. Wat zijn de basis behoeften en benodigdheden om de start tot een succes te maken. Wij vertellen u daar graag iets meer over.
Als u een nieuwe pup of kitten in huis haalt heeft u ook vast al aan de noodzakelijke dingen gedacht zoals een mandje en een voerbak. Maar heeft u ook gedacht aan de inrichting van uw huis? Of aan een eventuele puppycursus? En welke voeding is nu het juiste om aan uw pup of kitten te geven. Hier volgt een kleine checklijst.
De aanschaf: Het allereerste dat moet gebeuren, waar haal je je pup of kitten vandaan? De eerste start is heel belangrijk voor het latere leven. De socialisatie periode vindt immers al plaats bij de fokker! Het kan echter erg lastig zijn om een goede fokker te onderscheiden van een minder goede. Op https://www.licg.nl/foute-fokker/ vindt u tips waar u op kunt letten als u voor het eerst gaat kijken bij uw nieuwe huisgenootje, maar ook andere nuttige informatie over de aanschaf en het houden van dieren.
Richt je woonkamer in: Denk er goed over na waar uw hond of kat zich kan gaan terug trekken. Voor een hond is het bijvoorbeeld belangrijk dat het mandje niet in een doorgang staat maar dat hij wel het overzicht houd op alles. Voor katten is het weer belangrijk om een krabpaal te hebben het liefste een met op verschillende hoogtes een mandje om zich in terug te trekken. Katten vinden het namelijk niet alleen erg fijn om ergens hun nagels in te zetten maar ook om hoog te liggen. Natuurlijk heeft een kat ook een kattenbak nodig met vulling. De vuistregel voor de hoeveelheid kattenbakken is: het aantal katten + 1 extra. Dus als u 1 kat hebt, heeft de kat 2 kattenbakken tot zijn beschikking. Zet de kattenbak op een rustige plek waar de kat in rust zijn behoeftes kan doen. Controleer daarnaast de kamer goed op losliggende kabels. Zowel pup als kitten vinden het leuk om hiermee te spelen en zelfs aan te knagen en kunnen de kabels kapot maken. Denk er ook aan dat balkon of tuin pup/kittenproof wordt gemaakt.
Speeltjes: het spelen met speeltjes is erg leuk voor uw pup of kitten. Het zorgt er niet alleen voor dat uw hond zijn energie kwijt kan maar zorgt er ook nog eens voor dat u een sterkere band ontwikkelt met uw hond of kat. Ook kan het bij honden helpen om sommige commando’s aan te leren.
Voeding: Puppy’s en kitten die in de groei zijn verbruiken met groeien veel energie. Om er voor te zorgen dat ze die energie ook weer goed bijgevuld krijgt is het verstandig om voer te geven dat speciaal voor puppy’s en kittens geschikt is. In deze voeding zitten alle voedingstoffen die hij of zij nodig heeft om goed te kunnen groeien. Voor pups heeft u nog het verschil tussen voeding voor kleine, middel, grote en extra grote hondenrassen. Een kleine hond heeft natuurlijk een andere voedingsbehoefte dan een groot hondenras. De extra grote hondenrassen zoals de Deense Dog en de Leonberger kunnen problemen krijgen met de botgroei als ze geen aangepast voer krijgen. Voer in de eerste week het voer dat de pups in het nest kregen. Daarna kunt u dit rustig omwennen door steeds iets meer van het nieuwe voer onder de oude voeding te mengen.
Kinderen: Leg uw kinderen heel duidelijk uit dat ze rustig en voorzichtig moeten zijn met de nieuwe pup en kitten. Zorg er voor dat ze hem of haar ook hun rust gunnen. En blijf altijd er bij als ze bij de pup of kitten zijn. Niet alleen moet uw pup of kitten nog wennen aan ze, maar kinderen kunnen (onbedoeld) ondeugende dingen doen.
Omdat de verhuizing van nest naar hun nieuwe huis veel stress met zich mee brengt is het verstandig om de hond of kat even tot rust te laten komen in hun nieuwe huis. Zo kan u en uw hond of kat aan elkaar wennen. Ga daarom niet in de eerste week al te veel dingen ondernemen. Zoals de eerste keer naar het hondenveldje met veel verschillende honden, de puppycursus of direct een bezoekje brengen bij de dierenarts.
Wat u wel mag doen is na een paar dagen bij ons langskomen voor onze gratis puppy- of kittencheck! Wij maken graag alvast een keer kennis met uw nieuwe huisgenootje voor we de eerste vaccinatie geven op 9 weken leeftijd. Tijdens de check kijken we hem of haar op een speelse manier van neus tot staartpunt na. Zo kunnen ze alvast even wennen aan ons en krijgen ze niet meteen bij hun eerste bezoek een nare ervaring. Neem contact op voor een vrijblijvende afspraak.
Comments