top of page
Zoeken

Hersenwerk voor de hond

Niets is leuker dan te spelen met uw hond. Samen spelen schept een goede band. Het houd uw hond tevens actief en het geeft hem iets te doen zodat hij zich niet gaat vervelen. Voor actieve honden die niet genoeg hebben aan een uurtje wandelen zijn denkspelletjes een leuke aanvulling van hun dag.


Honden zijn intelligente dieren en hebben naast beweging ook mentale uitdaging nodig. Denkspelletjes zijn hier uitermate geschikt voor en ze werken ook nog eens heel goed om wat van die overmatige energie kwijt te raken want concentratie is hard werken. Het grote voordeel aan denkspelletjes is dat het altijd kan. Oude honden die niet meer zo mobiel of fit zijn, of honden die herstellende zijn van een ingreep kunnen op die manier toch hun energie kwijt.

Er zijn verschillende denkspelletjes op de markt zoals puzzels, zoekspelletjes en speurspelletjes die uw hond genoeg bezigheid kunnen geven. Vaak zijn deze denkspelletjes met wat inspiratie van het internet ook goed zelf te maken.

  • Zoekspelletjes: Leer uw hond om speeltjes te zoeken. Begin gemakkelijk, laat zien wat u doet en verstop zijn favoriete speeltje waarna u het commando geeft om het te gaan zoeken. Zodra hij dit onder de knie heeft kunt u het spelletje verder uitbreiden en moeilijker maken zodat het steeds een uitdaging blijft.

  • Speurspelletjes: alle honden kunnen speuren. En vrijwel alle honden vinden het leuk om hun neus te gebruiken. Een spoor volgen vraagt veel concentratie. Daarom is 10 minuten speuren vaak vermoeiender dan 1 uur wandelen. Een ideale bezigheid dus voor honden die veel energie hebben en ook voor honden die nog niet te veel of te wild mogen bewegen.

  • Voerspelletjes: ook voerpuzzels kunt u kopen of zelf maken. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een voerbal waar een brokje uit valt door hem steeds weg te rollen. Uw hond is zo een tijd bezig om het voer er uit te krijgen en heeft zo zowel lichamelijk als geestelijk een uitdaging. Ook bestaan er diverse puzzels met schuifjes die de hond dan aan de kant moet schuiven om aan zijn brokje te komen, bakjes die omgeduwd moeten worden en andere hersenkrakers.

  • Denkspelletjes: als u liever zelf aan de slag wil kunt u van lege flessen of van lege doosjes te leukste denkspelletjes maken. Op verschillende websites staan leuke handleidingen en voorbeelden waar u mee aan de slag kunt om een heus speelparadijs voor uw hond te maken. Let wel op de veiligheid van uw hond zodat hij zich er niet aan kan verwonden of kleine onderdelen (onbedoeld) kan opeten.

En wat dacht u van uw kat, konijn, vogel of kleine knager? Ook zij houden wel van wat mentale uitdaging om de dag door te komen. Voor kleine knagers en konijnen blijft uiteraard wel het advies dat een maatje van dezelfde diersoort nog altijd het beste 'speelgoed' is.


Zelf niet zo creatief of geen tijd om lang op internet te zoeken? Kom eens een kijkje nemen in onze kliniek. In onze shop bieden wij diverse dierenproducten aan los van voer en medicatie. Als u op zoek bent naar iets specifieks, spelletjes of iets anders, dan kunt u altijd bij onze assistentes informeren of wij dit voor u kunnen bestellen.

Comments


bottom of page