We hebben een heerlijke zomer gehad en nu staat de herfst voor de deur. Een tijd waar de bossen van kleur veranderen en binnen weer langzaam de verwarming aan gaat. Er zijn verschillende kriebelbeestjes die het heel fijn hebben in de herfst. De zogenoemde herfstmijt bijvoorbeeld. Wie is hij en waaraan kan ik herkennen dat mijn hond of kat hier last van heeft? We leggen het u graag even uit.
Wat is herfstmijt?
De herfstmijt is niet overal te vinden in Nederland. Ze leven vooral op kalkhoudende gronden, in weilanden en grasstroken langs het water.
Rond de maand augustus tot en met eind september wanneer er op de landen geoogst wordt zie je ook dat de larve van de herfstmijt uit zijn ei kruipt. Hij wordt daarom ook wel oogstmijt genoemd. De net uit het ei gekropen parasitaire larven hebben 6 poten en kunnen veel problemen geven. Ze leven van insecten en andere mijten en klimmen op gras en laaghangende struiken. Zodra er een mens, hond of kat hieraan voorbij loopt zullen ze gaan meeliften op de vacht of huid. Eenmaal op de huid komen kunnen ze voor veel irritatie zorgen. Zodra de larve zich voldoende gevoed hebben gaan ze over in nymphen, die zich zullen ontwikkelen tot de volwassen herfstmijt. Deze mijten leven voornamelijk op de grond gedurende de zomer en herfst en leven van plantaardig materiaal. Zodra de mijten eieren hebben gelegd gaan ze dood.
Symptomen
Omdat de mijten op de huid terecht komen kunnen ze heftige jeuk veroorzaken. Krabben, likken of met de snuit over de grond schuren zal dan het meeste worden gezien.
Als gevolg van dit vele likken kunnen wondjes, korstjes en ontstekingen in de huid ontstaan. Deze wondjes zoals bijvoorbeeld korstjes zullen vooral op gebieden te zien zijn waar de huid contact maak met de grond. Denk hierbij aan de kop, oren, buik en de poten.
Typisch is de ontstoken huid tussen de tenen of ontstoken neus. Maar ook rond de anus en de buik kunnen jeukklachten ontstaan.
Wist u dat oogstmijt ook bij ons mensen voor problemen kan zorgen?
Diagnose
De mijten zijn oranje van kleur en als ze met velen bij elkaar zitten zijn ze zelfs met het blote oog te zien. Verder kan door middel van een microscopisch onderzoek vastgesteld worden of er sprake is van mijten.
Ook als er geen mijten meer zichtbaar zijn kunnen de jeukklachten nog steeds aanwezig zijn.
Behandeling
Wassen met een speciale anti-vlo shampoo of druppels tegen vlooien en teken geeft vaak al verbetering omdat de nog aanwezige mijten gedood worden. Bij heftige ontstekingen van de huid of erge jeukklachten kan antibiotica en een jeuk en ontstekingsremmend middel toegediend worden gedurende een aantal dagen. Honden en katten die altijd met de kop schuren is het verstandig een kraag om te doen om verdere verwonding te voorkomen en om de wondjes of huid ontstekingen die aanwezig zijn te laten genezen.
Preventief een maandelijkse vlooien-teken behandeling zorgt er ook voor dat uw huisdier beschermd is tegen herfstmijt.
Vraag ons gerust welke middelen geschikt zijn in de behandeling van herfstmijt. Zodat u en uw huisdier heerlijk kan genieten van de herfst.
Comments