top of page
Zoeken

Feestje met duizend gasten!

Een feestje met duizend gasten wil toch niemand! Zeker niet in deze barre tijden. Toch komt een vlo zelden alleen. In dit stukje vertellen wij u hier graag meer over.


De vlo is een van de meest voorkomende uitwendige parasieten bij onze geliefde huisdieren, vlooien! Heel vervelend voor uw hond of kat maar ook heel vervelend voor ons. Hoe kunt u ze behandelen en hoe kunt u ze voorkomen? Hieronder zullen wij u hier meer over vertellen.

De vlo

Allereerst is het belangrijk om te weten wat een vlo precies is, wat hij doet en wat zijn levenscyclus is.

De vlo is een klein springend insect dat leeft van het bloed van hun gastheer. Ze hebben dit bloed nodig om hun eitjes te produceren. De volwassen vlo leeft meestal zijn hele leven op uw hond of kat. Maar toch vind het grootste gedeelte van hun cyclus plaats in de omgeving. Om een bloedmaaltijd te nuttigen moet de volwassen vlo zich in de huid vastbijten en een gaatje boren in de huid. Hier spuit ze haar speeksel in waar een stofje in zit dat ervoor zorgt dat het bloed niet kan gaan stollen.

Wist u dat een volwassen vlo wel tot 15 keer haar eigen gewicht aan bloed per dag kan opzuigen? Nadat de vlo haar bloedmaaltijd heeft genuttigd zal ze eitjes leggen in de vacht en die rollen vervolgens van de vacht af en vallen in de omgeven.

Er bestaan twee verschillende soorten vlooien bij onze huisdieren: de hondenvlo (Ctenocefalides canis) en de kattenvlo (Ctenocefalides felis). Het is misschien een beetje gek maar de kattenvlo is de meest voorkomende vlo bij hond en kat. Ook andere dieren zoals konijnen en cavia’s kunnen vlooien krijgen, ook bij hen is het voornamelijk de kattenvlo.

De cyclus van een vlo

Vlooien hebben 4 verschillende levensstadia. Het ei, de larve, de pop en de volwassen vlo. Als een volwassen vlo eitjes heeft gelegd komen deze in de omgeving terecht. Uit het ei komt een larve die komt na ongeveer 1.5 tot 10 dagen uit mits de omstandigheden gunstig zijn. Anders kan het ook enkele maanden duren. Larven voeden zich van huisstof zoals huidschilfers, andere larven en de ontlasting van volwassen vlooien. Ze houden vooral van donkere en beschutte plekjes zoals vloerbedekking of de kieren van het parket. Na ongeveer twee vervellingen zal de larve zich gaan verpoppen. In gunstige omstandigheden duurt het stadium van larve tot pop ongeveer 5-10 dagen. De pop van jonge vlooien kan maandenlang in dit stadium blijven en overleven wachtend op de warmere dagen. De schaal van deze pop is goed bestand tegen invloeden van buitenaf, veel bestrijdingsmiddelen kunnen niet voldoende doordringen in de schil waardoor de jonge vlo niet gedood kan worden die in de cocon zit.

De jonge vlo blijft in zijn cocon zitten totdat hij een signaal van buitenaf krijgt om er uit te komen, denk hierbij aan bijvoorbeeld goede luchtvochtigheid, een stijging van de temperatuur of trillingen. Zodra dit aanwezig is zal de vlo binnen enkele seconden uit zijn pop komen en op zijn gastheer springen. De cyclus begint weer van voor af aan.

Zoals u kunt zien duurt de cyclus van de vlo onder ideale omstandig ongeveer 2 tot 3 weken, de vlooien kunnen zich dus zeer snel vermenigvuldigen. Onze moderne huizen met centrale verwarming vormt dus als ideale plek voor vlooien om zich in voort te planten. Daarom kunnen vlooien het hele jaar door een plaag worden.



Symptomen van vlooien


De eenvoudigste manier om te herkennen of uw huisdier vlooien heeft is om met een vlooienkammetje door de vacht te gaan. Hier komt soms een vlo mee maar veel vaker de ontlasting van de vlo. Dit is te herkennen aan kleine zwarte puntjes. Om te testen of deze zwarte puntjes de ontlasting van de vlo is en geel vuil kunt u dit op een vochtig wit papiertje uitsmeren. Kleurt het rood dan is het een vlooienpoepje.


Als uw hond of kat last heeft van vlooien kunt u dat aan een aantal dingen herkennen.

  • veelvuldig krabben (jeuk)

  • likken en bijten in de vacht

  • wondjes/korstjes aan bijvoorbeeld staartbasis

Herkent u een van deze symptomen maar twijfelt u? U kunt altijd een afspraak maken bij onze paraveterinair. Zij zal samen met u, uw hond of kat controleren op vlooien.


Bestrijden: hoe en waarmee?

In tegenstelling tot wat veel mensen denken speelt het grootste gedeelte van de cyclus af in de omgeving. Ongeveer 1 tot 10% van de vlooienpopulatie bestaat uit de volwassen vlo en meer dan 90% bestaat uit eitjes, larven en cocons. Daarom is het belangrijk om niet alleen uw huisdier te behandelen maar juist ook de omgeving goed aan te pakken.

Er is een groot arsenaal aan bestrijdingsmiddelen op de markt voor uw huisdier. Er zijn druppels, tabletten, shampoos, poeders en sprays op de markt. Let wel op, niet ieder product is even effectief tegen vlooien of kunnen zelfs giftig zijn! Er is een groot verschil in samenstelling en ook daardoor ook niet altijd even veilig om te geven. Vraag bij twijfel altijd eerst uw dierenarts om advies.

Niet alleen uw huisdier moet behandeld worden maar in veel gevallen is het ook raadzaam om de omgeving ook goed mee te behandelen. Goed stofzuigen, alle mandjes, kussentjes, dekentjes en ook de borstels goed wassen zijn een van de dingen die u meteen al zelf kunt doen om de vlooienpopulatie in huis in te dammen. Maar ook voor de omgeving zijn er verschillende producten op de markt. Zo zijn er sprays om (voor de stofzuiger onbereikbare plekken) mee in te spuiten. Let wel goed op want deze middelen zijn erg giftig voor ons en onze huisdieren. Laat uw dieren niet in de ruimte waar u op dat moment de spray hebt ingezet, ventileer de ruimte een aantal uur voordat u de ruimte weer gaat betreden.

We merken dat sommige producten die bij de dierenspeciaalzaak gekocht worden niet effectief genoeg zijn bij een serieuze vlooienplaag. Daarom adviseren we u om bij een serieuze plaag ons om advies te vragen. In ernstige gevallen kan het zelfs nodig zijn om een gespecialiseerd bedrijf in te schakelen om van de plaag af te komen. Onze paraveterinairs Rianne en Chantal zijn speciaal opgeleid om u zo goed mogelijk te adviseren en het juiste product mee te geven.

Hoe lang behandelen?

Zoals eerder genoemd duurt de cyclus van de vlo als alle omstandigheden gunstig zijn ongeveer 2 tot 3 weken. Helaas zijn niet altijd die omstandigheden voor de vlo even gunstig en blijft de vlo nog langer in zijn cocon zitten waardoor de cyclus langer duurt. Niet iedere vlo volgt de zelfde cyclus de ene vlo komt later uit zijn cocon dan de andere. Zo kan het dus gebeuren dat nieuwe jonge vlooien pas 2 tot 3 weken later uit de cocon komen dan de eerst lichting. Om de cyclus van de vlo goed te doorbreken raden wij aan om minimaal gedurende 6 maanden strikt uw huisdier en omgeving te behandelen.

Zoals in veel gevallen is voorkomen beter dan genezen. Om een vlooienplaag voor te zijn kunt u preventief gebruik maken van de ontvlooiingsproducten die wij in onze praktijk verkopen. Mocht u vragen hebben of twijfelen of uw huisdier last heeft van vlooien

bottom of page