top of page

BOS syndroom

Een-dwarsdoorsnede-van-de-ademhalingswegen-van-een-brachycefale-hond-met-in-dit-geval-ook-

Het Brachycephalic Obstructive airway Syndrome (BOS-syndroom) is een verzamelnaam voor verschillende problemen die voorkomen bij honden en katten(!) met een plattere snuit. Deze problemen leiden vaak tot een moeilijke ademhaling.  

 

Een korte snuit kan resulteren in: 

  • Nauwe neusopeningen en smalle neusholte 

  • Te lang zacht gehemelte dat de luchtweg deels blokkeert 

  • Smalle keel 

  • Te klein strottenhoofd 

  • Te kleine luchtpijp 

Vaak zorgen deze problemen samen er voor dat de ademhaling erg moeilijk gaat. We horen dan veel bijgeluiden zoals snuiven, snurken en rochelen. Daarnaast hebben deze dieren problemen met het kwijtraken van hun warmte bij inspanning waardoor ze snel oververhit raken. Ook hoesten, verslikken en/of kokhalzen wordt vaak gezien. Dit probleem dient niet onderschat te worden, want in ernstige gevallen kan dit zelfs leiden tot zuurstoftekort, flauwtes en kunnen dieren overlijden door verstikking of ernstige oververhitting.

Operatie

 

Honden die problemen hebben als gevolg van BOS kunnen geholpen worden met een operatie. Hierbij maken we de neusopeningen wijder door het verwijderen van een stukje weefsel uit de neusvleugel. Daarnaast wordt vaak ook het zachte gehemelte (de huig) korter gemaakt waardoor dit minder in de weg zit tijdens de ademhaling.  

De meeste honden hebben direct na de operatie een veel gemakkelijkere ademhaling, waardoor ze levendiger zijn, beter met warmte om kunnen gaan en een betere kwaliteit van leven hebben. 

119910712_2618410215086498_7678684124395046981_n.jpg

Neus Franse Bulldog

 

Linker neusgat: nauwe neusopening met verminderde  luchtpassage

Rechter neusgat: neusopening na verwijdende operatie

Opname keel Boxer met iets te lang zacht gehemelte. Dit zorgt voor een typisch continu hoorbaar snurkend geluid. 

PXL_20221123_101350533.jpg

Een foto van dezelfde Boxer na inkorten van het zachte gehemelte. Ademhaling zonder bijgeluiden.

bottom of page