top of page
Zoeken

Wasvoorschrift: hoe was ik mijn hond?

Moet ik mijn hond wassen en hoe vaak? Dit is een vraag die wij regelmatig krijgen in de praktijk. Er wordt vaak gedacht dat een hond net zo vaak in bad moet als mensen, maar het tegendeel is waar. Honden met een gezonde huid en vacht hoeven alleen gewassen te worden als ze vuil zijn en/of stinken. Je kunt je hond op jonge leeftijd al laten wennen aan gewassen worden. Doe dit door de hond bijvoorbeeld regelmatig met helder water af te spoelen. Zo merken ze snel genoeg dat het niet erg is om nat te worden.


Het zit anders met honden die last hebben van een huidprobleem. Bij sommige aandoeningen kan de dierenarts een speciale shampoo voorschrijven die helpt om de huid te herstellen en in balans te houden.

Deze honden moeten vaker en met regelmaat gewassen worden met deze shampoo. Hoe vaak is afhankelijk van de aandoening, de ernst van de klacht en het doel van de behandeling. Volg altijd het advies van je eigen dierenarts op. Een huidshampoo heeft zowel reinigende als therapeutische eigenschappen. Voor een optimaal resultaat moet de hond steeds twee keer met deze shampoo gewassen worden. De eerste keer voor het reinigend effect. Maak de vacht nat tot op de huid, zeep de hond in en spoel de shampoo goed uit. Zeep hem daarna opnieuw in voor de tweede keer en laat de shampoo 10 minuten intrekken. Spoel daarna uit en dep de vacht droog. Dit geeft het optimale effect om de huidbarrière te herstellen, vocht in de huid te brengen, huidinfecties te verhelpen en/of jeuk te verzachten.

Bij een gezonde hond die geen huidklachten heeft is één keer wassen voldoende, tenzij de hond erg vies is.


Tips voor een prettige was ervaring:

  • Begin al op jonge leeftijd met het positief laten wennen aan wassen.

  • Zorg dat je zelf ontspannen bent.

  • Borstel de vacht voor iedere wasbeurt.

  • Is je hond nog nooit gewassen? Laat je hond eerst aan de was plek wennen zonder daadwerkelijk te wassen met water en beloon hem met affectie, door te spelen of wat lekkers te geven.

  • Laat je hond eerst wennen aan het water door het gebruik van een washandje of een spons. Daarna pas laten wennen aan het geluid van de douchekop. Vindt de hond de waterstraal eng, gebruik dan een spons en spoel af door water over het dier heen te gieten (met een emmer of met een shampoo mengfles).

  • Als je hond toch angst vertoont of een schrikreactie laat zien, geef hem dan geen affectie of troost! Dit geeft de hond namelijk bevestiging dat wassen inderdaad een enge gebeurtenis is. Probeer niet te reageren en blijf zelf rustig. Leidt de hond liever af, door middel van spelen of iets lekkers geven.

  • Geef je hond een lekkere snack.

  • Zorg dat het dier niet kan uitglijden en gebruik eventueel een rubbermat of handdoek.

In het filmpje hieronder wordt op een duidelijke manier uitgelegd hoe je het beste de hond moet wassen als hij een huidprobleem heeft.


Let op: Ieder huidprobleem is anders en niet alle medicinale shampoos zijn voor ieder huidprobleem geschikt. Sommige shampoos kunnen agressief zijn voor de huid bij verkeerd gebruik. Vraag bij twijfel bij je dierenarts na welke shampoo het geschikt is voor jouw hond.

Komentar


bottom of page