Zoeken

Wasvoorschrift: hoe was ik mijn hond?

Moet ik mijn hond wassen en hoe vaak? Dit is een vraag die wij regelmatig krijgen in de praktijk. Er wordt vaak gedacht dat een hond net zo vaak in bad moet als mensen, maar het tegendeel is waar. Honden met een gezonde huid en vacht hoeven alleen gewassen te worden als ze vuil zijn en/of stinken. Je kunt je hond op jonge leeftijd al laten wennen aan gewassen worden. Doe dit door de hond bijvoorbeeld regelmatig met helder water af te spoelen. Zo merken ze snel genoeg dat het niet erg is om nat te worden.


Het zit anders met honden die last hebben van een huidprobleem. Bij sommige aandoeningen kan de dierenarts een speciale shampoo voorschrijven die helpt om de huid te herstellen en in balans te houden.

Deze honden moeten vaker en met regelmaat gewassen worden met deze shampoo. Hoe vaak is afhankelijk van de aandoening, de ernst van de klacht en het doel van de behandeling. Volg altijd het advies van je eigen dierenarts op. Een huidshampoo heeft zowel reinigende als therapeutische eigenschappen. Voor een optimaal resultaat moet de hond steeds twee keer met deze shampoo gewassen worden. De eerste keer voor het reinigend effect. Maak de vacht nat tot op de huid, zeep de hond in en spoel de shampoo goed uit. Zeep hem daarna opnieuw in voor de tweede keer en laat de shampoo 10 minuten intrekken. Spoel daarna uit en dep de vacht droog. Dit geeft het optimale effect om de huidbarrière te herstellen, vocht in de huid te brengen, huidinfecties te verhelpen en/of jeuk te verzachten.

Bij een gezonde hond die geen huidklachten heeft is één keer wassen voldoende, tenzij de hond erg vies is.