Zoeken

Vuurwerkangst bij hond en kat.

Volgende maand is het weer zover. Dan beginnen de feestdagen weer en is het jaar alweer bijna voorbij. Om het nieuwe jaar opnieuw in te luiden wordt natuurlijk vuurwerk afgestoken. Heel mooi, maar onze trouwe viervoeters vinden dit vaak minder plezant en zijn er bang voor. In sommige gevallen gaat deze angst zo ver dat ze regelrecht in paniek raken tijdens het knallen van het vuurwerk. In dit stukje vertellen wij u graag iets meer wat u kunt het beste kunt doen om de jaarwisseling voor uw viervoeter zo soepel mogelijk te laten verlopen.


Wat u vooraf al kunt doen.


Als u gemerkt heeft dat uw hond of kat last heeft van vuurwerkangst kunt u de hulp inschakelen van een gedragstherapeut. Deze gaat dan met u en uw hond aan de slag om de angst voor vuurwerk te verhelpen of dusdanig te minimaliseren dat het geen stress meer oplevert. Begin hier geruime tijd, liefst al in de zomer, voor de nieuwe jaarwisseling aan. Het probleem is namelijk niet van de ene op de andere dag verholpen. De gedragstherapeuten waar wij graag mee samenwerken is Davalon of Merel van der Mullen. Zij kunnen u verder helpen in het helpen bij vuurwerkangst.


U kunt ook zelf thuis aan de slag. Er zijn verschillende cd’s en apps op de markt die u kunt inzetten om de angst voor de knallen van het vuurwerk te minimaliseren. Ook hierbij is het advies om hier geruime tijd van te voren mee te beginnen zodat uw hond of kat kan wennen aan de geluiden en leert dat het niet eng is. Liefst op een moment dat er op straat nog geen knallen te horen zijn.


Wat u de dag zelf kan doen.