Vuurwerkangst bij honden en katten.
Om het nieuwe jaar in te luiden wordt vuurwerk afgestoken. Heel mooi, maar onze trouwe viervoeters vinden dit vaak minder plezant en zijn er bang voor. In sommige gevallen gaat deze angst zo ver dat ze regelrecht in paniek raken tijdens het knallen van het vuurwerk. In dit stukje vertellen wij je graag iets meer wat je het beste kunt doen om de jaarwisseling voor jou viervoeter zo soepel mogelijk te laten verlopen. Wat u vooraf al kunt doen. Als je gemerkt hebt dat jou hond of kat last heeft van vuurwerkangst kun je de hulp inschakelen van een gedragstherapeut. Deze gaat dan met jou en je hond aan de slag om de angst voor vuurwerk te verhelpen of dusdanig te minimaliseren dat het geen stress meer oplevert. Begin hier geruime tijd, liefst al in de zomer, vóór de nieuwe jaarwisseling aan. Het probleem is namelijk niet van de ene op de andere dag verholpen. De gedragstherapeuten waar wij graag mee samenwerken is Braaf voor honden of Huisdierverhalen. Zij kunnen je verder helpen bij je huisdier met vuurwerkangst. Je kunt ook zelf thuis aan de slag. Er zijn verschillende cd’s en apps op de markt die je kunt inzetten om de angst voor de knallen van het vuurwerk te minimaliseren. Ook hierbij is het advies om hier geruime tijd van te voren mee te beginnen zodat jou hond of kat kan wennen aan de geluiden en leert dat het niet eng is. Liefst op een moment dat er op straat nog geen knallen te horen zijn. Wat je de dag zelf kan doen. Probeer de omgeving zo fijn en rustig mogelijk te maken. Hieronder vind je enkele tips en weetjes om dit zo optimaal mogelijk te doen.
Is je huisdier erg bang voor vuurwerk? Houd hem of haar dan zo ver mogelijk weg bij het vuurwerk.
Laat je hond alleen aangelijnd uit en houd je kat binnen tijdens deze dagen! Dit om weglopen en het opeten van vuurwerkresten te voorkomen.
Maak een lange wandeling (in een vuurwerkvrij gebied) vlak voor de jaarwisseling zodat uw hond goed moe is.
Doe de gordijnen dicht. Zo zijn de lichtflitsen van het vuurwerk weg. Om ook het geluid te dempen kun je de tv of radio aan zetten. Let wel op dat je een zender op hebt staan waar geen knallen te horen zijn.
Houd ramen en deuren gesloten. Ook dit om ontsnappen onmogelijk te maken.
Zorg voor voldoende afleiding. Dit kun je doen door bijvoorbeeld een spelletje te spelen met hem.
Beloon zijn angstige gedrag niet. Als jou hond of kat uit angst probeert weg te kruipen, laat hem dan met rust. Door naar hem toe te gaan en hem aan te halen versterk je zijn gedrag. Wil hij juist wel bij je zijn en voelt hij zich veilig bij je, dan is het geen probleem om hem aan te halen. Ga niet overdreven zielig tegen hem doen, doe zoals je altijd zou doen.
Je kunt een veilig plekje voor hem creëren. Dit kan door middel van een bench op te zetten en hier doeken over heen te leggen. De doeken dempen dan de harde knallen en de lichtflitsen. Sluit de bench niet af zodra hij hier in gaat zitten/liggen.
Breng je hond of kat naar een pension waar geen vuurwerk wordt afgestoken. Zo kan jou hond of kat stressvrij de jaarwisseling doorkomen.
Blijft je hond of kat ondank alle voorzorgsmaatregelen toch extreem angstig. Dan kun je in combinatie met de voorgenoemde maatregelen ook met medicatie ondersteunen.
De medicijnen die wij voorschrijven bij vuurwerkangst:
Bij milde angst of bij pups/kittens kun je liefst ruim een maand van tevoren al beginnen met middelen die werken door middel van feromonen of voedingssupplementen. Feromonen bootsen de stof na die een moederdier uitscheid in het nest om de jonge dieren te kalmeren. De voedingssupplementen bevatten stofjes die natuurlijk kalmeren, deze bevatten geen medicatie.
Feromoonpreparaten: Adaptil® (voormalig DAP®, Dog Appeasing pheromone) verdamper en/of halsband voor de hond, Feliway® verdamper voor de kat en voor konijnen is er een Rabbit Appeasing Hormone (Securabbit®).
Voedingssupplementen: Zylkène®, Telizen®, Calmex® , Adaptil® tabletten of het Royal Canin Calm Diet®.
Is je dier bekend met vuurwerkangst en zijn bovenstaande maatregelen niet meer genoeg, dan moeten we helaas medicatie inzetten. Kom in dit geval tijdig advies vragen in de kliniek, want voor het beste resultaat dien je soms al enkele dagen tot weken van tevoren te starten met medicatie.
Pexion: Pexion is een anti-epilepticum en een geneesmiddel tegen angst. Met de Pexion dien je 3 dagen van te voren te starten voor de optimale werking met de jaarwisseling.
Sileo: dit middel kun je op de dag zelf inzetten. Sileo is een gel die aan de binnenkant van het wangslijmvlies wordt aangebracht maar niet doorgeslikt mag worden. Geef tenminste 15 min na toediening van Sileo geen koekjes of eten om de optimale opname van het medicijn te bevorderen.
Niet alle kalmeringsmiddelen zijn geschikt voor vuurwerkangst! Producten als Vetranquil en Valium staan er om bekend dat deze de hond alleen sederen maar niet van hun angst af helpen. Dat betekent dat wanneer je jou hondje rustig ziet slapen in zijn of haar mandje hij alsnog de stress ervaart van de knallen en flitsen die hij ziet of hoort. Gebruik dus nooit medicatie die je bijvoorbeeld hebt gekregen van iemand die nog iets had liggen om de hond of kat rustig te maken. Vraag ons tijdig om advies welk middel het beste bij jou dier past. Wij helpen je daar graag bij.
Het beste blijft natuurlijk zonder medicijnen je hond(en) gerust te stellen en rustig te houden. Wij weten uit ervaring dat dat heeeel lastig is...
Wij willen graag de actie tegen vuurwerkoverlast van de Koninkelijke Honden Bescherming onder uw aandacht brengen : Actie ‘Hou vuurwerk uit de buurt van honden!’ (hondenbescherming.nl)
Delano