Zoeken

Vuurwerkangst bij hond en kat.

Volgende maand is het weer zover. Dan beginnen de feestdagen weer en is het jaar alweer bijna voorbij. Om het nieuwe jaar opnieuw in te luiden wordt natuurlijk vuurwerk afgestoken. Heel mooi, maar onze trouwe viervoeters vinden dit vaak minder plezant en zijn er bang voor. In sommige gevallen gaat deze angst zo ver dat ze regelrecht in paniek raken tijdens het knallen van het vuurwerk. In dit stukje vertellen wij u graag iets meer wat u kunt het beste kunt doen om de jaarwisseling voor uw viervoeter zo soepel mogelijk te laten verlopen.


Wat u vooraf al kunt doen.


Als u gemerkt heeft dat uw hond of kat last heeft van vuurwerkangst kunt u de hulp inschakelen van een gedragstherapeut. Deze gaat dan met u en uw hond aan de slag om de angst voor vuurwerk te verhelpen of dusdanig te minimaliseren dat het geen stress meer oplevert. Begin hier geruime tijd, liefst al in de zomer, voor de nieuwe jaarwisseling aan. Het probleem is namelijk niet van de ene op de andere dag verholpen. De gedragstherapeuten waar wij graag mee samenwerken is Davalon of Merel van der Mullen. Zij kunnen u verder helpen in het helpen bij vuurwerkangst.


U kunt ook zelf thuis aan de slag. Er zijn verschillende cd’s en apps op de markt die u kunt inzetten om de angst voor de knallen van het vuurwerk te minimaliseren. Ook hierbij is het advies om hier geruime tijd van te voren mee te beginnen zodat uw hond of kat kan wennen aan de geluiden en leert dat het niet eng is. Liefst op een moment dat er op straat nog geen knallen te horen zijn.


Wat u de dag zelf kan doen.


Probeer de omgeving zo fijn en rustig mogelijk te maken. Hieronder vind u enkele tips en weetjes om dit zo optimaal mogelijk te doen.

 • Is uw huisdier erg bang voor vuurwerk? Houd hem of haar dan zo ver mogelijk weg bij het vuurwerk.

 • Laat uw hond alleen aangelijnd uit en houd uw kat binnen tijdens deze dagen! Dit om weglopen en het opeten van vuurwerkresten te voorkomen.

 • Maak een lange wandeling (in een vuurwerkvrij gebied) vlak voor de jaarwisseling zodat uw hond goed moe is.

 • Doe de gordijnen dicht. Zo zijn de lichtflitsen van het vuurwerk weg. Om ook het geluid te dempen kunt u de tv of radio aan zetten. Let wel op dat u een zender op heeft staan waar geen knallen te horen zijn.

 • Houd ramen en deuren gesloten. Ook dit om ontsnappen onmogelijk te maken.

 • Zorg voor voldoende afleiding. Dit kunt u doen door bijvoorbeeld een spelletje te spelen met hem.

 • Beloon zijn angstige gedrag niet. Als uw hond of kat uit angst probeert weg te kruipen, laat hem dan met rust. Door naar hem toe te gaan en hem aan te halen versterkt u zijn gedrag. Wil hij juist wel bij u zijn en voelt hij zich veilig bij u, dan is het geen probleem om hem aan te halen. Ga niet overdreven zielig tegen hem doen, doe zoals u altijd zou doen.

 • U kunt een veilig plekje voor hem creëren. Dit kunt u doen door middel van een bench op te zetten en hier doeken over heen te leggen. De doeken dempen dan de harde knallen en de lichtflitsen. Sluit de bench niet af zodra hij hier in gaat zitten/liggen.

 • Breng uw hond of kat naar een pension waar geen vuurwerk wordt afgestoken. Zo kan uw hond of kat stressvrij de jaarwisseling doorkomen.

Blijft uw hond of kat ondank alle voorzorgsmaatregelen toch extreem angstig. Dan kunt u in combinatie met de voorgenoemde maatregelen ook met medicatie ondersteunen.


De medicijnen die wij voorschrijven bij vuurwerkangst:


Bij milde angst of bij pups/kittens kunt u liefst ruim een maand van tevoren al beginnen met middelen die werken door middel van feromonen of voedingssupplementen. Feromonen bootsen de stof na die een moederdier uitscheid in het nest om de jonge dieren te kalmeren. De voedingssupplementen bevatten stofjes die natuurlijk kalmeren, deze bevatten geen medicatie.

 • Feromoonpreparaten: Adaptil® (voormalig DAP®, Dog Appeasing pheromone) verdamper en/of halsband voor de hond, Feliway® verdamper voor de kat en voor konijnen is er een Rabbit Appeasing Hormone (Securabbit®).

 • Voedingssupplementen: Zylkène®, Telizen®, Calmex® , Adaptil® tabletten of het Royal Canin Calm Diet®.

Is uw dier bekend met vuurwerkangst en zijn bovenstaande maatregelen niet meer genoeg, dan moeten we helaas medicatie inzetten. Kom in dit geval tijdig advies vragen in de kliniek, want voor het beste resultaat dient u soms al enkele dagen tot weken van tevoren te starten met medicatie.

 • Pexion: Pexion is een anti-epilepticum en een geneesmiddel tegen angst. Met de Pexion dient u 3 dagen van te voren te starten voor de optimale werking met de jaarwisseling.

 • Sileo: dit middel kunt u op de dag zelf inzetten. Sileo is een gel die aan de binnenkant van het wangslijmvlies wordt aangebracht maar niet doorgeslikt mag worden. Geef tenminste 15 min na toediening van Sileo geen koekjes of eten om de optimale opname van het medicijn te bevorderen.

 • Alprazolam: dit middel schreven wij tot vorig jaar voor bij vuurwerkangst. Het is een tabletje dat u vanaf een dag van tevoren gegeven kan worden. Omdat dit middel officieel niet geregistreerd is voor honden mogen wij dit middel enkel nog voorschrijven in noodgevallen. U dient hier een dag van te voren mee te starten.

Niet alle kalmeringsmiddelen zijn geschikt voor vuurwerkangst! Producten als Vetranquil en Valium staan er om bekend dat deze de hond alleen sederen maar niet van hun angst af helpen. Dat betekent dat wanneer u uw hondje rustig ziet slapen in zijn of haar mandje hij alsnog de stress ervaart van de knallen en flitsen die hij ziet of hoort. Gebruik dus nooit medicatie die u bijvoorbeeld heeft gekregen van iemand die nog iets had liggen om de hond of kat rustig te maken.


Vraag ons tijdig om advies welk middel het beste bij uw dier past. Wij helpen u daar graag bij.0 opmerkingen