Zoeken

Help mijn hond heeft giardia!

Help mijn hond heeft Giardia!

We zien het vaker in de praktijk. Honden (vooral pups) die diarree hebben die de ene dag vaster is dan de andere dag. Gelukkig zijn ze er niet ziek van en in de meeste gevallen gaat het om een simpele diarree die na 2 a 3 dagen over gaat. Een veel voorkomende oorzaak bij aanhoudende diarree die we echter steeds vaker zien is de parasiet Giardia. Wat doet deze parasiet en hoe komt de hond er weer vanaf? We gaan het u vertellen.

Wat is Giardia?


Giardia is een eencellige darmparasiet. Hij komt veel voor bij honden (pups) en katten, maar ook mensen kunnen besmet raken met Giardia. Bij honden is Giardia zelfs een van de meest voorkomende in darmparasieten. Bij ongeveer 10% van alle dieren komt deze darmparasiet voor. In veel gevallen geeft deze parasiet geen tot nauwelijks symptomen, maar bij jonge of verzwakte dieren kan het wel leiden tot vervelende diarree klachten.

Hoe raakt hij besmet?


Honden en katten kunnen besmet raken door de parasiet op te eten. Dit gebeurt bijvoorbeeld door iets van straat op te eten of te drinken. Ook het likken aan de poten of aan de anus van een dier met Giardia kan voor besmetting zorgen. Een infectie kan al in het nest plaatsvinden.

Als een hond geïnfecteerd is met Giardia kan hij/zij de parasiet in grote hoeveelheden uitscheiden, ook als de hond of kat geen symptomen heeft. Daarnaast kan Giardia erg lang overleven in de omgeving zonder gastheer. Hierdoor is de kans op (her)besmetting van het dier zelf en andere dieren in de omgeving erg groot.