top of page
Zoeken

Gebitsproblemen bij hond en kat

U kent het wel. Gezellig met uw hond of kat knuffelen en die verschrikkelijke geur die uit zijn of haar bekje komt. Soms is de stank zo erg dat baasjes overgaan tot actie, maar vaak is het dan al te laat en kunnen de problemen zo ver gevorderd zijn dat tandjes los gaan zitten en getrokken moeten worden.

Wist u dat maar liefst 80 procent van de honden en 70 procent van de katten kampt met een gebitsprobleem? Hoe is dit te voorkomen? Hier vertellen wij u graag meer over.


Hoe ontstaat het?


Problemen beginnen vaak onschuldig met tandplak. Tandplak is een geelwit laagje dat bestaat uit voedselresten, speeksel en bacteriën. Mineralen uit het speeksel kunnen tandplak omzetten in tandsteen. Tandplak is vaak makkelijk thuis te verwijderen. Door bijvoorbeeld dagelijks de tanden te poetsen kunt u gemakkelijk de tandplak verwijderen. Eenmaal ontstane tandsteen moet professioneel verwijderd te worden.


Op het tandsteen zitten veel bacteriën die vanaf daar tot ontsteking en beschadiging van het tandvlees kunnen leiden. Ontstoken tandvlees wordt rood, gezwollen en pijnlijk. Vanaf dit moment komt er ook een vieze geur uit de mond van de hond of kat. Het tandvlees sluit niet meer aan op de tanden en/of kiezen en er ontstaan holtes, oftewel pockets. In deze holtes hoopt vuil met bacteriën op. Vanuit deze holtes kunnen de wortels aangetast raken, maar ook bijvoorbeeld het kaakbot. Tanden en kiezen kunnen door de ontsteking los gaan zitten en kunnen veel pijnklachten geven. Veel dieren laten dit niet zo snel merken, dus ze zullen niet snel stoppen met eten zoals vaak wordt aangenomen. Dit gebeurt pas in een vergevorderd stadium.


Herkennen van een gebitsprobleem

Veel eigenaren vinden het lastig om gebitsproblemen te herkennen. Het is ook vaak lastig omdat het begint met vage klachten die niet of nauwelijks worden opgemerkt of gezien als klacht van een gebitsprobleem. Zelfs in ernstige mate van gebitsproblemen is het vaak lastig te herkennen dat het ook daadwerkelijk van het gebit komt omdat de meeste honden en katten gewoon blijven dooreten. Maar dat uw dier nog eet wil niet zeggen dat hij of zij geen last heeft van het gebit. We hebben een aantal symptomen voor u op een rijtje gezet


  • Nare geur uit de bek

  • Voorkeur voor zacht voedsel (niet altijd)

  • Minder eten

  • Tijdens het eten of drinken plotseling stoppen

  • Vermageren

  • Met een scheve kop eten

  • Meer speeksel aanmaken of kwijlen

  • Rood tandvlees

  • Geel/bruine aanslag op de tanden en kiezen



Voorkomen van gebitsproblemen.


Veel gebitsproblemen zijn gemakkelijk te voorkomen door de tanden van uw hond of kat te poetsen. Net zoals ons gebit is het noodzakelijk het gebit dagelijks schoon te houden om het zo gezond mogelijk te houden. Als u gaat starten met het poetsen van het gebit van uw hond of kat doe dit dan door het stapsgewijs op te bouwen. Uw hond of kat moet hier immers aan wennen.


Begin eerst met een microvezeldoekje of een gaasje, wikkel dit om uw vinger en ga hiermee zachtjes langs de buitenkant van de tanden. Anders dan bij ons mensen hoeft u bij de hond of kat alleen de buitenkant te poetsen. Gebruik in het begin liefst nog geen tandpasta want uw hond of kat moet hier nog aan wennen. Beloon goed gedrag, als hij netjes stil blijft zitten geef u hem gerust een kleine beloning. Poets in het begin kort de tanden en maak er geen strijd van. Zodra u merkt dat dit goed gaat kunt u verder uitbreiden naar bijvoorbeeld een vingerborstel of een tandenborstel speciaal voor hond of kat. Ook hier gebruikt u nog geen tandpasta.


Zodra ook dit goed gaat kunt u de tandpasta gaan introduceren. Let wel op dat de tandpasta die u gebruikt ook speciaal voor honden en katten is. Gebruik geen tandpasta voor mensen (ook geen kindertandpasta!) hier zit namelijk fluoride in wat niet goed is voor honden en katten en bovendien vinden ze dit waarschijnlijk niet lekker. Dierentandpasta heeft vaak een vleessmaak, waardoor dit ook als een soort beloning kan werken. In dit instructiefilmpje wordt netjes en duidelijk uitgelegd hoe u op de juiste manier tanden kunt poetsen bij uw hond.

Ga niets forceren. U kunt met de beste bedoelingen de tanden van uw hond of kat willen poetsen maar dat lukt in sommige gevallen echt niet.


Gelukkig zijn hier goede alternatieven op. In de kliniek verkopen we speciaal voer dat ontwikkeld is om tandsteen te voorkomen en verminderen. Dit is niet hetzelfde als voeders die in de winkel te koop zijn en een gezond gebit ondersteunen. Mocht u liever niet van voer veranderen dan hebben we ook een speciaal algenpoeder dat over het voer gestrooid wordt. Hier zitten speciale enzymen in die er voor zorgen dat er minder tandplak gevormd wordt en daardoor minder tandsteen. Dit poeder bestaat ook in de vorm van snoepjes. Calorie arme snoepstaven zijn ook een optie, maar deze werken vaak alleen als uw dier hier ook echt goed op kauwt. Onze assistentes geven u hier graag meer informatie over. Let wel, deze kunnen het effect van tandenpoetsen niet vervangen, poetsen blijft het beste!


Bij konijnen en knaagdieren hoeft u de tanden niet te poetsen. De tanden van knaagdieren groeien hun hele leven door en slijten langzaam af aan de onderkant. Hierdoor hebben ze telkens een nieuw, schoon gebitje! Het is daarentegen wel belangrijk om een verkeerde stand van de tanden te voorkomen. Dit kunt u het beste doen door goede voeding te geven. Voer onbeperkt hooi, zodat ze de hele dag door kunnen en moeten kauwen. Hierdoor slijten de tanden en kiezen op een natuurlijke manier mooi af. Voer daarnaast niet te veel brokken (max. 20 gram bruine brokjes per kg lichaamsgewicht) en geef geen knaagsteen. Te veel hiervan kan een verkeerde mineralenbalans geven waardoor tanden o.a. los kunnen gaan zitten wat weer zorgt voor een afwijkende stand en daardoor afwijkende slijtage.


Maand van het gebit


Omdat we ontzettend vaak gebitsproblemen voorbij zien komen, is de maand februari tot de maand van het gebit uitgeroepen. In deze maand besteden we extra aandacht aan een gezond gebit met voorlichting en speciale acties. Bij ons kunt u in de hele maand februari terecht voor een gratis gebitscontrole. Mocht er bij deze gebitscontrole blijken dat het noodzakelijk is om de tandjes professioneel te laten reinigen dan krijgt u op deze gebitsreiniging 10% korting (excl. evt. extracties). Ook bieden wij in de maand februari 10% korting op onze gebitsverzorgingsproducten.


Heeft u interesse in onze gratis gebitscontrole? Plan gerust een afspraak in via onze website of plan telefonisch een afspraak in met een van onze assistentes.



bottom of page