Wanneer het Verenigd Koninkrijk (VK) de Europese Unie (EU) gaat verlaten, kunnen er andere regels gaan gelden voor het reizen van en naar het Verenigd Koninkrijk. Dit kan ook gevolgen hebben voor het reizen met uw geliefde huisdier. Wat gebeurt er met een Deal Brexit en wat gaat er gebeuren en veranderen bij een No Deal Brexit? Wij vertellen u graag meer over de laatste stand van zaken.
Als er een akkoord komt (deal).
Als er een akkoord over de Brexit wordt gesloten tussen de EU en het VK, komt er een overgangsperiode tot 1 januari 2021 waarin alle afspraken en regels van kracht blijven. U kunt in die overgangsperiode gewoon naar het VK blijven reizen zoals u dat gewend bent. Ook voor het meenemen van uw hond of kat blijven de regels in deze periode van kracht.
Als er geen akkoord komt (no deal).
Als er geen akkoord wordt gesloten tussen de EU en het VK, gelden er bij ingang van de Brexit per direct andere regels voor het reizen naar het VK. Zowel voor het reizen naar als de terugreis van het VK zullen er een aantal dingen veranderen.
Het VK kan strengere eisen stellen voor het meenemen van uw hond of kat, maar geeft vooralsnog aan dat er in hun eisen niks zal gaan veranderen. Dat betekent dat voor het reizen naar het VK de huidige regels van kracht zullen blijven: uw hond, kat of fret moet gechipt zijn, een EU dierenpaspoort hebben en een geldige vaccinatie tegen rabiës. Honden moeten bovendien binnen vijf tot een dag voor aankomst preventief behandeld zijn tegen lintworm door een dierenarts. Dit moet worden afgetekend in het paspoort.
Voor de reis van het VK naar de EU zullen er wel wat regels verandert en aangescherpt worden. Dit zal voor u betekenen dat er wat extra voorbereidingen getroffen moeten worden. Als u van het VK naar Nederland (terug)reist, dan moet uw hond, kat of fret aan de volgende eisen voldoen:
Chip ter identificatie (deze moet vóór de rabiësvaccinatie)
De rabiësvaccinatie moet nog geldig zijn.
Geldig reisdocument: een EU dierenpaspoort dat is uitgegeven in een lidstaat van de EU of een gezondheidscertificaat afgegeven door het VK. Bent u in het bezit van een EU dierenpaspoort dat is afgegeven in het VK? Dan is dat niet meer geldig omdat het VK niet meer tot de EU behoort.
De rabiësvaccinatie dient niet alleen gegeven te zijn en in het paspoort genoteerd, u moet ook aantonen dat deze werkzaam is. Dit wordt gedaan met een bloedtest, waarna er een wachttijd geldt van drie maanden als u deze in het VK laat uitvoeren. De wachttijd geldt niet als u de bloedtest 3 maanden vóór vertrek naar het VK in de EU laat afnemen en de uitslag hiervan in het EU dierenpaspoort laat bijschrijven
Het is op dit moment nog onduidelijk of de bloedtest daadwerkelijk nodig zal zijn, maar de kans is wel erg groot bij een No-deal. Heeft u nu plannen om begin volgend jaar naar of door het VK te reizen, dan adviseren wij u om nu al een rabiës bloedtest te laten doen.
Voldoet uw huisdier na de Brexit niet aan de invoereisen, dan wordt het na binnenkomst in Nederland in quarantaine genomen
.
Wilt u op de hoogte blijven over nieuws over de Brexit? Volg deze dan op de site van het LICG en de Rijksoverheid of vraag ons tijdig om advies.
Commentaires